5 места за приятен риболов в София по време на карантина


Вече над седмица повечето от нас са под домашна карантина и бавно почваме да полудяваме, гледайки Фейсбук и карайки на спомени за легендарни улови. От 21.03 нямаме право да пътуваме извън окръжните центрове без основателна причина и риболова в гьоловете и реките около тях остава единствена възможност да практикуваме любимото си хоби. Ще се опитаме да посочим десетте най-добри безплатни места за риболов в София, където ще можете да риболовствате, а и да хванете риба и без да нарушавате закона:

1.       Баластиерите в западна София – Чепинци, Негован, Кривина, Враждебна, Петте могили и др. Какво повече му трябва на човек – над 20 гьола, пълни със щука, сом и дребна мирна риба. Гьоловете са посещавани от риболовци целогодишно и повечето от тях са свободни за риболов дори по време на забрана. Разбира се, трябва да се съобразявате с моментно забранените видове като щука и бяла риба.

2.       Река Искър – Както знаете, от Искъро по-дълбоко нема, а и около 20км от поречието на реката се намират в границите на Околовръстното. Грабвайте въдицата, намерете си подходящо място и започвайте риболова. Целеви риби според местата могат да са кленове, пъстърви, уклей, перки и др.  

3.       Владайската река – култови пъстърви и черни мрени. Градския риболов между блоковете е нещо ново за в БГ, но риболовците от Княжево, Павлово и Бъкстон от години се наслаждават на трофейни пъстърви от по над 2кг. Начините на риболов са спининг, плувка и леко дънце, така че, за всекиго по нещо!

4.       Платените гьолове(с уговорката, че ще работят, което може да се промени във всеки един момент) – Суходол, Седмиците, Казичене, Кривина, Долни Богоров – кой не е чувал за тези гьолове, кой не е хвърлял в тях? Платената любов в София ще ви впечатли със разнообразието на своите риби, като можете да хванете видове, които са ендемични поне на три континента.

5.       Защо да не ходим на Панчарево? – Любимото място за отдих на много Софиянци често е арена за кратки полудневни риболовни излети. Имайте в предвид, че земите около Панчака са природен парк и евентуално там бихте могли да имате проблеми с органите на реда. Освен това е извън рамките на околовръстното, така че няма да можете да минете през блокадата. Целеви риби – костур, перки, каракуда и др.

Ако искате да ни споделите вашия опит на тези места и още добри спотове, направете го в коментарите във Фейсбук.

Моля споделете тази статия за да стигне до повече риболовци. Поздрави! 


Не пропускайте да прочетете и 5 препоръки за безопасен и сигурен риболов по време на карантина тук.